вторник, 1 септември 2009 г.

Свиненоса змия (Heterodon nasicus) у дома

Свиненосите змии (Heterodon nasicus) са кротки и спокойни змии за това могат да бъдат идеален домашен любимец. Макар да имат отрова тя е много слаба, а в съчетание с липсата на агресия и възможността за опитомяване са практически безобидни.




Свиненосите змии произходждат от Северна Америка, но тъй като се отглеждат и размножават лесно са разпространени по целия свят като домашни животни. Подходящи са за деца и начинаещи тераристи, тъй като се гледат лесно и нямат специални изисквания.

В природата тези змии обитават сухи и песъчливи почви, а с помощта на извитата нагоре муцуна ровят в пясъка в търсене на храна и укрития. В домашни условия за субстрат може да се използва дървесен чипс смесен с торф, само торф или постелки за влечуги, които се продават в зоомагазините. Терариум с размери 60х30х30 е идеален за възрастна змия. В него трябва да има задължително съд с вода и добра вентилация. Влажността в терариума трябва да е около 40%, а температури между 20-29 градуса дневни и по-ниски нощни са оптимални. Добре е да има място за припичане, където температурите да са по-високи. За декорация могат да се използват камъни, парчета кора, дори да се засадят някои растения и да се поставят укрития, но това не е задължително.

Свиненосите змии трябва да се хранят в зависимост от възрастта и съобразно нуждите на индивида. Най-предпочитани са дребните гризачи, като за малка змия са подходящи новородени мишлета. Може да се дават и жаби. Тези змии не отказват и пилешко месо, което трябва да е поръсено с калции на прах (за влечуги) и не бива да се дава на всяко хранене, тъй като не отговаря на нуждите на животното.


Свиненоса змия - Heterodon nasicus

Вид: Западна свиненоса змия - Heterodon nasicus Baird & Girard, 1852
Английски: Western hog-nosed snake

Систематика

Царство Животни (Animalia)
Тип Хордови (Chordata)
Подтип Гръбначни (Vertebrata)
Клас Влечуги (Reptilia)
Разред (Squamata)
Подразред Змии (Serpentes)
Семейство Смоци (Colubridae)
Подсем. Xenodontinae
Род Heterodon
Вид H. nasicus

Род Heterodon има още два вида:
H. platirhinos - Източна свиненоса змия
H. simus - Южна свиненоса змия

Описание на вида:
Западната свиненоса змия H. nasicus е жълто-кафеникава на цвят с по-тъмни кафяви петна. Корема е с жълтеникави и черни петна като едните или другите могат да преобладават. На главата има характерен рисунък, а по-тъмна ивица минава като маска през очите. Тялото е късо и набито. Дължината е между 60 и 80-85 см, като женските са по-дълги от мъжките. Врата е дебел и главата изглежда като приседнала към тялото. Муцуната е издадена нагоре подобно на свинска зурла, откъдето вида е получил травиалното си название. Езика е черен. Опашката също е сравнително къса. Отличителен белег за разпознаване на пола е нейната дължина - при мъжките опашката е значително по-дълга и тънка, докато при женските тя е по-къса и дебела. Полов диморфизъм не е ясно изразен.

Разпространение:
Среща се в Северна Америка от южните части на Канада на север до Северно Мексико на юг. На запад достига до щатите Уайоминг, Колорадо и Ню Мексико, а на изток - до Илинойс.

Местообитание:
Обитава предимно сухи, каменисти и песъчливи местообитания с ниска растителност. Предпочитанията към песъчливи зони се дължи на това, че тези змии обичат да ровят в субстрата в търсене на храна и укритие с помощта на закривения си нос.

Начин на живот и хранене:
Живеят поединично, като изключение прави брачния период когато ативно търсят партньори. Не са териториални.
Храни се предимно със земноводни и то основно крастави жаби, които могат да представляват до 80% от менюто им. Освен с жаби могат да се хранят с гущери и други змии, по-рядко с дребни гризачи. В плен тези змии могат да се хранят с гризачи съобразени с размера на животното, но не отказват и парчета пилешко месо.
Интересна анатомична особеност във връзка с консумирането на крастави жаби, чиято кожа отделя отровни секрети е увеличаване на надбъбречната жлеза.
при среща с хищници имат две интересни поведенчески тактики. Едната е свързана с увеличаване размера на шията и главата. Змията поема много въздух, издува шия като изглежда по-голяма и започва бавно да изпуска въздух, при което се чува характерно съскане. Възможно е да прави фалшифи атаки. Ако това не помогне има и друг трик - преструва се на умряла. Змията ляга по гръб и отваря уста сякаш наистина е умряла. Дори отделя секрети с неприятна миризма и кръв от устата си. В домашни условия се опитомяват лесно и не прибягват до подобни хитрости.


Сезонна и денонощна активност.:
В периода от септември до март на следващата година свиненосите змии изпадат в хибернация.
Най-активни са в сутрешните часове и вечер. През деня се крият в дупки на гризачи, в пукнатини или други убежища.

Размножаване и развитие:
Полигамни са. През размножителния период женската се съвкуплява с повече от един мъжки. След смяната на кожата женската отделя химически сигнали и показва на мъжкия, че е готова. Размножителния период е през юни - август, когато мъжките активно търсят женски. Женските снасят 4 до 23 яйца, които се излюпват межу 52 и 64 дни. Тези змии не проявяват грижи за потомството си. Малките се излюпват напълно способни за самостоятелен живот и след няколко часа могат да започнат активно да търсят храна. Размерите на новоизлюпените свиненоси змии е между 14 и 18 см.
Средната продължителност на живот е 14 години.

Отрова:
Свиненосите змии имат слаба отрова и задно разположени отровни зъби. Тези змии рядко биха нападнали и ухапали човек, а дори това да се случи ухапването не представлява опасност. Може да предизвика зачервяване на мястото на ухапване, сърбеж, локален отток.

Значение:
Вида се счита за полезен, защото контролира числеността на краставите жаби.
Не е защитен, но поради разрушаването на местообитанията му числеността на вида намалява.
Подходящ за отглеждане като домашен любимец.