събота, 28 февруари 2009 г.

Проблеми и заболявания при леопардов гекон

Проблеми при леопардов гекон



Най-честите проблеми при отглеждането на леопардов гекон са недостиг на калции, поглъщане на субстрат (най-често пясък) и задръстване на червата, проблеми при смяна на кожата и откъсване на опашката.


Поглъщане на пясък:
Геконите често поглъщат част от субстрата, ако се отглеждат върху пясък. Пясъкът може да бъде погълнат заедно с храната или при недостиг на калции.
При поглъщане на пясък геконите губят апетит и корема е подут. При промяна в поведението и липса на апетит потърсете лекарска помощ.


Болест на метаболизма на костите (MBD - Metabolic Bone Disease):
Често срещано заболяване при гекони, отглеждани от начинаещи тераристи, които не добяват калции към храната на геконите. Някои от характеристиките на това заболяване са: изкривени крайници, шуплести кости на челюстта, животното е летаргично и с бавни движения. Много често геконите могат да загубят тегло, защото техните движения са съпроводени с болка. Ако имате съмнение, че вашият гекон страда от недостиг на калции го заведете на ветеринар. В общия случай гекона се лекува с почивка, инжектиране на витамин Д веднъж седмично за 2 седмици и с приемане на течен калции.

Сменяне на кожата:
Геконите, както останалите влечуги сменят кожата си. Когато сменят кожата те придобиват призрачно-бял цвят. Смяната на старата кожа трае 24 до 48 часа. За подпомагане смяната е необходимо влажността в тяхното укритие да е по-висока.
Усложнения при смяната на кожата могат да настъпят често, но лесно могат да бъдат отстранени. Най-често такива усложнения настъпват в областта на опашката или крайниците, където се задържат остатъци от старата кожа. Ако това се случи има два етапа за решаването на този проблем. Първо накиснете мястото на което има застояла кожа в малко хладка вода за 5-10 минути в не много дълбок съд. Ако кожата не се отстрани след накисването във вода, използвайте навлажнена клечка с памуче (подходяща е клечка за уши) за да отстраните остатъците от кожа.

Автономия на опашката:
Както повечето гущери , леопардовият гекон има способността да откъсва опашката си. Най-често те късат опашката си при по-грубо хващане като защитен механизъм, при заклещване (ако в терариума има камъни), при проявена агресия от други гекони и др. Новата опашката се отличава от старата.
Когато гущера откъсне опашката си трябва да му осигурите правилно израстване на новата опашка и да сведете риска от инфекция до нула. Препоръчва се отделяне на гекона ако живее с други такива до напълното му възстановяване.

За да е здрав вашият гекон е необходимо да спазвате добра хигиена в терариума. Храната трябва да е разнообразна и качествена. Задължително с храната трябва да се приема калции с витамин Д3. Необходима е и прясна вода.
При видими проблеми и драстична промяна в поведението потърсете специалист!

Няма коментари:

Публикуване на коментар