петък, 27 февруари 2009 г.

Eublepharis macularius

Леопардов гекон (Eublepharis macularius)

Леопардовият гекон е нощно животно, което се среща в пустините на Пакистан, Северна Индия, Афганистан и части от Иран.

Систематика:

Царство: Животни (Animalia)
Тип: Хордови (Chordata)
Клас: Влечуги (Reptilia)
Разред: Люспести (Sqamata)
Подразред: Гущери (Sauria)
Семейство: Гекони (Gekkonidae)
Подсемейство: Eublepharidae
Род: Eublepharis
Вид: Eublepharis macularius

Произход и разпространение:
Азиатски вид. Обитава скалисти и пустинни райони в Близкия изток. През деня се крие под камъни или в дупки в земята. Нощни животни са. Хранят се с различни насекоми.

Биология:
Леопардовият гекон е жълтеникаво оцветен с черни петна и райета. Окраската на младите се отличава от тази на възрастните. При младите кожата не е напетнена, а се редуват тъмни и жълтеникави ивици по гърба, които при различните разцветки могат да бъдат напречни или надлъжни, оцветени в бяло, ярко жълто, бледо жълтеникаво редувани с тъмно-кафяви или черни ивици. Постепенно с възрастта ивиците се разкъсват и придобиват петнист вид (оттук и името им).
Леопардовите гекони са средно големи гущери с максимална дължина до 20-25 см. Тялото е масивно, с дебела опашка. Както при останалите гущери леопардовият гекон може да откъсва опашката си при опасност. Пръстите нямат разширения подобно на другите гекони и те не могат да се катерят по отвесни повърхности. Завършват с нокти.
Леопардовият гекон спада към подсемейството на геконите със същински клепачи - Eublepharidae (ευ /eu/ - истински, същински, βλέφαρο /blepharо/ - клепач), но подобно на останалите гекони често навлажняват и почистват повърхността на очите си с език. Езика е месест и розов. С него често облизват повърността върху която ходят, себеподобни или ръката на стопаните си.
Леопардовите гекони са изключително интересни като поведение. Не са агресивни, макар понякога да хапят. Лесно свикват с човека, могат да се покатерват в ръката и дори да заспиват на дланта ви. Доста пъргави и бързи са, макар да се предвижват бавно и тежко.
Социални животни са. Един мъжки може да живее с няколко женски в един терариум. Те са изключително внимателни един към друг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар