събота, 28 февруари 2009 г.

Cryptosporidium Vs. Eublepharis macularius

Паразити при леопардовия гекон

Cryptosporidium е патогенен едноклетъчен паразит от Тип Apicomplexa



Систематика на Cryptosporidium sp.

Царство: Protista
Тип: Apicomplexa
Клас: Conoidasida
Подклас: Coccidiasina
Разред Eucoccidiorida
Подразред: Eimeriorina
Семейство: Cryptosporidiidae
Род: Cryptosporidium

Cryptosporidium е паразит, който паразитира по голяма част от леопардовите гекони, особено такива от зоомагазините.
Криптоспоридиума има сложен жизнен цикъл и се предава по фекално-орален път.
Разпространява се най-често посредством ооцисти от заразени животни. Някои от начините за разпространение са чрез вода, храна, фекалии и всякакви предмети които са заразени с ооцисти.


Симптоми при криптоспоридиоза:

Анорексия
Повръщане
Диария
- може да се съдържа слуз в изпражненията
Депресия
Апатия
Дехидратация
Смърт

Начини за диагностициране на криптоспоридии:
- Чрез преглед и телесна проверка
- Изследване на изпражнения за ооцисти


За момента няма открит лек за криптоспоридиозата. Инфектираните животни могат да живеят от няколко седмици до няколко години след заразяването с криптосподирии.
В зависимост от гекона симптомите се проявяват различно. Единственият начин за 100% сигурна диагноза е с имунофлуоресцентен анализ чрез използване на моноклонални антитела - IFA тест (Immunofluorescence Antibody Analysis). При имунофлуоресценция се ползват основно макролиби.

На заразените леопардови гекони може да се осигури продължителен живот при внимателна грижа и осигуряване на хранителни добавки, течности и витамини. Заразените индивиди трябва да се отглеждат отделно, за да не заразят останалите влечуги.
Смята се, че видът който паразитира по леопардовият гекон Cryptosporidium varani не паразитира по човека и други животни, като земноводни, кучета, котки и птици.

За съжаление прогнозата за заразения леопардов гекон е неблагоприятна и евтаназията обикновено е пътя по който собственика и ветеринарят предпочитат да поемат. Все пак е възможно да доживее до няколко години, като пълната карантина, добрата хигиена и дезинфекцията са абсолютно задължителни, за да не се пренесе паразита при други домашни влечуги.
Ако се отглеждат други животни у дома, храната и принадлежностите им не трябва да се обменят помежду им и да имат контакт. Ако нещо от терариума на инфектираният гекон ще се употребява от друго животно задължително трябва да бъде дезинфекцирано с разтвор 10:1 вода:белина. Терариума трябва да се поддържа чист, а изпражненията трябва да се премахват колкото се може по-скоро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар