събота, 28 февруари 2009 г.

Отглеждане на Леопардов гекон

Леопардов гекон – Eublepharis macularius



Леопардовият гекон е лесен за отглеждане и се препоръчва за начинаещи тераристи. Пустинен вид. Нощно животно е и няма изискване към УВ лапма. Храни се с насекоми.

Терариум:
За терариум може да използвате както стъклен терариум или аквариум, така и пластмасова прозрачна кутия или друг удобен съд. Размерите на терариума трябва да са с дължина и ширина поне 50-60 на 25-30 см и са подходящ за един или за двойка, но ако отглеждате повече заедно е необходим по-голям терариум и наличието на повече укрития. Не се препоръчва гледането на два мъжки леопардови гекона заедно, тъй като те са териториални животни. Мъжките живеят на хареми. Възможно е отглеждането на един мъжки с 2-3 или повече женски (броя на геконите отглеждани заедно зависи от големината на терариума, както и наличието на достатъчно укрития).
В терариума задължително трябва да има укрития, които могат да бъдат изработени от глина или друг материал. Може да използвате и кокосови орехи, стари счупени глинени саксии или камъни, пластмасови кутии и въобще всичко което ви попадне с малко въображение може да се превърне в чудесно укритие.




Субстрат:
Геконите са пустинни животни и се отглеждат най-често върху среднозърнест пясък, който може да бъде смесен с торф, глина или друг субстрат. Така субстрата става по-твърд и дава възможност на гекона да си изкопае сам укрития.
За младите гекони пясъка не е желателен, тъй като често с храната поглъщат частици от него, които причиняват проблеми на храносмилателния тракт и понякога имат летален край. Младите могат да се отглеждат върху вестници, салфетки или подложки - reptile carpet. Те се подменят и почистват лесно.
В пясък могат да се преместят след 6-месечна възраст.

Аранжировка:
В терариума задължително трябва да има укрития. Както споменах, подходящи са глинени саксии, изработени от вас глинени пещери, кокосови орехи и др. Може да поставите и големи камъни, които трябва да бъдат добре прикрепени, да не се движат и местят, защото могат да паднат и затиснат животното.
В терариума може да се поставят и растения. Подходящи са сукулентни растения. При избора на такива ибягвайте кактуси с бодли или отровни растения – такива са например растенията от сем. Млечкови (Euphorbiaceae) или така наречените еуфорбии (тук спадат отглежданите в домашни условия коледни звезди, исусов венец, млечка и др.).
Подходящи са литопси, плеиоспилуси, алое, хавортия, сенецио и др. Растенията не са задължителни.

Осветление и отопление:
Геконите са нощни животни и не се нуждаят от осветление и УВ лампа през деня. През зимните студени месеци може да се монтира крушка за отопление.

Хранене:
Насекомоядни. В терариумни условия като най-предпочитана храна се използват щурците. Също така хлебарки, брашнени червеи (Tenebrio molitor), Zophobas morio, ларви на други насекоми, паячета и др. Храната трябва да се разнообразява. Задължително преди да се даде на гекона, храната трябва да се поръси с калции на прах. За да се усвои от организма калцият трябва да съдържа и витамин Д3. Повечето калции на прах, които се продават съдържат този витамин.
На възрастните гекони може да се сложи и купичка с калции, който да ближат.

Вода:
Геконите не пият много вода, но купичката с вода е задължителен компонент в терариума им. Геконите трябва да имат винаги прясна вода.

Влажност:
Висока влажност не е необходима. Леопардовите гекони са пустинни животни.

Пол:
Ако не смятате да отглеждате заедно няколко гекона определянето на пола не е от съществено значение.
Мъжките и женските леопардови гекони гледани отгоре си приличат. Определянето на пола става на коремната страна пред опашката. Мъжките имат преанални пори, разположени V-образно между задните крака в предната част на аналния отвор или в основата на опашката и хемипениални издутини,в които са разположени хемипенисите им. При женските липсват такива образувания.
Пола, както и при останалите влечуги се детерминира от температурата при инкубация. При по-ниски температури се излюпват женски, а при по-високи – мъжки.

Размножаване:
Половата зрялост при леопардовите гекони настъпва на възраст между 10 и 15 месеца, най-често след 1, 5 г. Мъжките са по-дълги от женските. Размножават се от март до септември. Женската обикновено снася две яйца тридесет дни след копулацията. Яйцата трябва да се инкубират. В зависимост от температурата при която се инкубират се определя пола на новоизлюпените. Малките се излюпват след 6 до 12 седмици.

Преди разножаване женската трябва да се внесе при мъжкия (не обратното). По време на копулацията мъжкият хапе врата на женската. След оплождане снася най-често 2 яйца. По това време женската има голяма необходимост от калции. Недостига на калции може да доведе до здравословни проблеми като костни заболявания и невъзможност за отлагане на яйцата след формирането им вътре в тялото й.
За инкубацията на яйцата е необходима по-висока влажност. Яйцата могат да се преместят в изкуствен инкубатор, който може да бъде стъклен или пластмасов с отвори за добра вентилация. Подходящ за инкубатора е влажен перлит.
В зависимост от температурата в инкубатора се определя пола на малките. Температурата трябва да е между 26,6 и 31, 11º С
При по-ниски температури между 26, 6 и 28,8 се излюпват предимно женски. При температури между 30 и 31,1 преобладават мъжки.
Яйцата се мътят 45-90 дни в зависимост от температурата в инкубатора.



Цветови форми:

Има различни цветови форми, най-разпространени от които са Normal, Jungle, High Yellow, Albino и др.

http://www.leopardgeckowiki.com/wiki/index.php?title=Category:Morphs

Няма коментари:

Публикуване на коментар