вторник, 3 март 2009 г.

Маргаритка

Да ви представя моя Eublepharis macularius - Маргаритка :)




Маргаритка е едно наистина невероятно същество.
Преди да го взема си мислех, че той ще е просто гущер, който по цял ден ще се крие в укритието си, ще похапва с охота щурци, ще дреме върху някой камък и цялото ни общуване ще се свежда до храненето му и чистенето на терариума му.
Но не се оказах права.
Ето и неговата история ...


В началото.
Първият контакт ...
Взех Маргаритка на 14 февруари. Дам, деня на влюбените - Св. Валентин, макар лично аз да уважавам повече нашия си светец - Трифон Зарезан. Беше невероятно студен ден. Колкото и да бързах да се прибера вкъщи с моята Валентинка, студа беше голям проблем за нас, тъй като Маргаритка е студенокръвен. Когато се прибрахме у дома той беше почти неподвижен, вцепенен, не усещах да диша, не показваше никакви признаци на живот. А беше толкова малък и нежен с тъничките си крачета и малката си муцунка ... доста ми изкара акъла дребосъка. Веднага пуснах печката и той се размърда. Слава богу всичко беше наред.
Настаних го в новия му дом - широк мезонет, 50 на 30 см, постлан с килимче от маргаритки, с луксозна кокосова черупка, заради която си счупих джобния нож докато правех отвора.
При първият ми контакт с нея, тя облиза ръката ми със сладкото си малко розово езиче. Невероятен жест от нейна страна, породен по-скоро от любопитство, а не от някой друго чувство :)
И все пак с език облизват не само субстрата, но и себеподобните, контактувайки помежду си. Мисля, че се харесахме :)


Хранене
Първия изяден щурец ...

През първия ден Маргаритка отказа да хапне щурец, но беше много жадна. Дългия път, студа, софийския градски транспорт и новото място й дойдоха в повече.
На другия ден беше доста изгладняла и реши да опита от манджата.
Вечерята която бях приготвила се състоеше от сочен протеинов щурец, овъргалян в калции. Мммм, звучи вкусно, нали. Лакомницата го лапна бързо и го глътна още жив.

Първата любов:
Седмица след като взех Маргаритка се оказах с втори гекон - женски.
Мацката е невероятно красива, разцветка jungle - по-тъмна и с надлъжни ивици по тялото. Освен това е много темпераментна.



Извадих Маргаритка от скривалището й, за да я запозная с новата й приятелка. Не знаех каква реакция да очаквам. Отначало само се облизаха за поздрав и после всеки пое към различен край на терариума. Маргаритка се скри отново, а новата мацка полюбопитства къде се намира. След като обиколи и поразгледа имуществото на Маргаритка се намести най-нахално в спалнята й, разбира се, легна в другия край.


Няма коментари:

Публикуване на коментар