неделя, 1 март 2009 г.

Венерина мухоловка - Dionaea muscipula



Благодарение на своя вид и оцветяване, венерината мухоловка е една от най-интересните и предпочитаните декоративни стайни растения.

Почва: Почвеният субстрат за насекомоядни включва торф и перлит в съотношение 7:3. Може да се използва смес от пясък, но не речен или морски, който съдържа минерали. В този случай пропорциите между торфа и пясъка са 1:1.

Пресаждане: Пресаждането се извършва веднъж в годината или на всеки две години рано през пролетта. Растението се пресажда в свеж субстрат за насекомоядни.

Поливане: Полива се само с дестилирана дейонизирана вода или с дъждовна. Чешмяната или изворна вода не се препоръчват. Почвата трябва да е постоянно влажна, но не и подгизнала. Добре е саксията да се държи в тънка чинийка, в която постоянно да има 2 пръста вода. Така почвата ще бъде винаги влажна, а водата ще повиши и въздушната влажност около саксията.

Торене: Както при всички насекомоядни торенето не е необходимо и понякога вредно. И все пак ако растението има нужда от подхранване, може да се употреби кисел тор, който трябва да бъде разреден три пъти повече от обикновеното. Торта се разрежда с дестилирана вода. Растението се пръска с разтвора, като се внимава да не се мокри почвата.

Хранене: Две-три мухи на месец са напълно достатъчни за нормалния растеж на мухоловката. Повече мухи или други насекоми допринасят за големината и яркостта на растението. Прехранването на мухоловката води до почерняване и опадане на листата, както и прекалено големи за листото мухи. Това е нормално. Ако по листото се появи почерняване, добре е да се премахне листа, за да не засегне и останалата част от растението. Никога не хранете мухоловката с месо!

Светлина: В периода на растеж (пролет-лято) растението има нужда от много и директна слънчева светлина. Ако желаете червеният цвят да е по-интензивен необходими са поне 4 часа дневно пряка слънчева светлина. В противен случай растението ще остане зелено. Дионеята вирее най-добре на южен или югоизточен прозорец. По време на летните горещини е добре да бъде поставено на източен прозорец.

Въздух и влажност: Мухоловката има нужда от голяма влажност и е добре да се оросява с дестилирана вода два пъти дневно – сутрин и вечер. През топлите месеци обича топли места, а през зимата на хладно, но температурите не бива да падат под нулата.

Зимен сън: През зимата дионеята предпочита малко светлина и ниска температура. За мухоловката този период е изключително важен, защото растението изпада в хибернаци, която трае 3 месеца. През този период растението трябва да е на хладно и при малко светлина. Полива се рядко, така че почвата да е винаги влажна и никога суха.
В зависимост от това колко ниска е температурата (1 до 5 градуса), растението ще изпадне в дълбока хибернация и може да се държи на тъмно място (гараж или хладилник), а най-вероятно листата ще опадат. Ако температурите са по-високи (между 6 и 12 градуса), необходима е повече светлина, а листата е вероятно да се запазят през зимата.
Метода на хладилника се прилага, ако нямате възможност да осигурите необходимите условия за естествена хибернация. Необходимо е да извадите луковицата, да премахнете листата, да напръскате с фунгицид и да запечатате луковицата в найлоново или друго пликче. В края на зимата или началото на пролетта луковицата се засажда в почва за насекомоядни.

Размножаване: Мухоловката може да се размножава по 3 начина:
1. Естествено разделяне на луковицата.
Това е най-бързия начин да се сдобиете с ново растение. Но за нещастие, растението не се дели по наше желание. Когато настъпи момента за подялбата на луковицата, тя може да се раздели и пресади веднага, като след една година новото растение се сдобива със собствена коренова система. Най-добре се разсажда през пролетта.
2. Чрез листа/резници
През пролетта или рано през лятото може да се вземат листа, от които по-късно ще се развие новото растение. Взимат се само най-здравите листа, които се откъсват направо от луковицата. Листа се поставя хоризонтално в субстрата, като само краищата се покриват с тънък слой пръст. Държи се на топло, влажно и светло място, като саксията може да се покрие с найлоново пликче. Младите растения се появяват след няколко седмици в края на листа, а могат да се разсадят след няколко месеца.
3. Чрез семена
Един от най-бавните и трудни начини за размножаване. Цъфтежа сам по себе си много изтощава майчиното растение, а много често може да доведе до летален изход. Семките трябва да бъдат засадени веднага, след като узреят или да се поставят в хладилника, докато бъдат засадени. Достатъчно е да бъдат посадени във влажна почва. Оставете достатъчно място на растението да се развива. Държи се на топло, светло и влажно, в найлоново пликче под лампа. Пресаждането на младите растения става чак след година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар