понеделник, 2 март 2009 г.

Домашен щурец – Acheta domesticus




В домашни условия щуреца се използва като храна за някои гризачи и други бозайници, насекомоядни влечуги – гекони, хамелеони, червенобузи костенурки, земноводни, паяци и др. Той е подходящ като ежедневна храна поради високото съдържание на протеини и ниското съдържание на мазнини, в сравнение с други насекоми използвани за същата цел. За храна не трябва да се използват само щурци. Необходимо е да разнообразявате менюто на вашите любимци.

Систематика:

Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Подтип: Hexapoda
Клас: Insecta
Подклас: Pterygota
Разред: Orthoptera
Семейство: Gryllidae
Подсемейство:Gryllinae
Род: Acheta
Вид: A. domesticus

Биология:

Правокрили насекоми от семейство Gryllidae. Тялото се разделя на глава, торакс и коремче, което при женските завършва с яйцеполагало.
Тялото при A. domestica е жълтеникаво-кафяво с тъмни напречни ивици.
Развитието е пряко без метаморфоза. Новоизлюпените представляват умалени копия на възрастните.
Щурците са всеядни насекоми и се хранят както с диворастящи, така и с културни растения.


Отглеждане в домашни условия:

Място:
Щурците не са претенциозни към мястото за отглеждане. Могат да се отглеждат в различни по големина пластмасови кутии, стъклени съдове, терариум, големи бутилки от минерална вода. Необходим е субстрат – торфопочвена смес, талаш, вестници или друга подложка, които трябва периодично да се почистват и подменят. Съда трябва да е покрит с капак. Необходима е добра вентилация.

Температура и влажност:
За отопление може да се използва обикновена крушка.

Хранене:
Всеядни са. Често проявяват канибализъм. Хранят се както с растителна храна – треви, глухарчета, покълнало жито, тиква, плодове и зеленчуци, така и с хляб, овесени ядки, жито, трици, котешка или кучешка храна на гранули и др.

Вода:
Може да се използват поилки с навлажнен памук или само навлажнен памук.

Размножаване и развитие:
За размножаването са необходими половозрели мъжки и женски. В терариума се поставя съд с торф, в който женските ще снесат. Може да използвате пластмасови кутии, тарелки, кори от яйца. Съда задължително се покрива със ситна мрежа или комарник, за да не бъдат изядени яйцата от възрастните. Торфа трябва да се навлажнява, като се поддържа влажност около 30-40%, а температурата трябва да е над 30º С.
След оплождане женските пробождат субстрата с яйцеполагалата си и снасят в него. Яйцата са продълговати и бели.

Инкубация, отглеждане и хранене на малките:
След около две седмици се излюпват малките.
Добре е след снасяне, съда с яйцата да се премести в друг терариум, където да бъдат отгледани новоизлюпените. Имагинират след 8 седмици.
Желателно е да се гледат отделно от възрастните. Най-подходяща храна за ново излюпилите се щурци са пшеничните трици

Няма коментари:

Публикуване на коментар