четвъртък, 5 март 2009 г.

Китайски мишки

Тези мишлета са изключително интересни, не само заради мъничките си размери, но и като поведение, окраска, начин на живот. Те са подходящи за всеки - за малки и големи любители на гризачи, а също и за хора с малко свободно време.
Не изискват особени грижи.

Описание:
Дребни по размер бели мишки с черни петна по задната част на главата и врата, по предните крайници, около опашката и по задните крака, понякога имат петна и по гърба, рамената, муцунката. Ириса е тъмен.



Отглеждане:
Китайските мишки нямат особени изисквания към пространството. Лесно могат да се гледат и в по-малък съд - пластмасова кутия, аквариум, клетка за гризачи и др. Първоначално отглеждах моите в кръгъл аквариум за рибки с дебел слой талаш, в който те плуваха.


Ето как изглежда в момента жилището на моите.


В клетката им е необходим достатъчно дебел слой талаш, в който през деня спят заровени, къщичка за укритие, която може да направите сами от подръчни материали или да им купите от някой зоомагазин, хранилка и поилка.
За укритие на моите мишоци използвах картонена кутия от чай, като изрязах малък отвор на предната стена на кутията за вход. Оставих капаха да се отваря свободно, за да можем да ги наблюдаваме когато са вътре. Получи се доста добре и дори красиво, но единственият недостатък на картонената кутия е, че мишките й виждат сметката мног0 бързо. До вечерта направиха дупка в единия ъгъл. За около седмица успяха да я направят на парчета. В момента кутията прилича по-скоро на колиба, но още им върши работа.
За това ви препоръчвам нещо готово, направено от дърво или пластмаса.

Поведение:
Китайските мишки както повечето гризачи са нощни животни. Денем прекарват повечето време в сън, заровени в талаша или в своето укритие, като често се събуждат, само за да похапнат. Изключително социални са.
Аз гледам две женски, едната от които беше бременна. Направи ми впечатление, че и двете полагаха огромно грижи за малките след като се родиха. В момента са 6.

Хранене:
Хранят се с храна за гризачи - гранули, зърна пшеница, царевица, овес, плодове и зеленчуци - моркови, ябълки, но не отказват и насекоми (брашнени червеи и щурци, каквито давам на геконите).

Размножаване:
Размножаването при гризачите е лесно. Раждат най-често 4 малки. За тяхното отглеждане полагат грижи всички лели, освен майката. Малките се раждат голи и слепи, както при другите гризачи. Имат розов цвят и тънка кожа, през която прозират органите и кръвоносните съдове. Първоначално пръстите им са слепени с ципа, ушните миди са затворени и прилепнали към тялото. Опашката е къса.
Малките растат изключително бързо и за няколко дни кожата изсветлява и само на определени места се пигментира. Пръстите се разделят, нарастват на дължина и опашката се удължава. Ушите започват да се отделят от тялото и щръкват свободно. Постепенно се окосмяват. След втората седмица вече са покрити с козина, приличат на възрастните и проглеждат.

9 коментара:

  1. а знаеш ли дали тези мишки си сменят козината? понеже моя мишок пред около седмица изведнъж му посивяха черните петна, а иначе си се държи нормално и изглежда зрав?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може ли да споделиш още малко по този въпрос . Моят мишок също е мъжки , края на лятото е и ми е малко странно да сменя козина , но се надявам да е така и да не е болничък от нещо. Кожата му се вижда, мн козина е паднала , отслабнал е даже и ме притеснява. Благодаря предварително.

      Изтриване
    2. Мисля, че мишлето ти ще умира, при моето се появиха същите симптоми и след 2 седмици умря

      Изтриване
  2. Каква ст
    айна температура е на нормалното?

    ОтговорИзтриване
  3. На моята мишка-падна и се появи накаква буца под главата.Какво трябва да значи това?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейтв много съм разочарована може ли някой да ми обясни защо мишленцата ми умряха 1седмица след като ги взех в къщи. Мишлетата са на 2 месеца. Моля ви някой да ми обясни.🥺😭

    ОтговорИзтриване
  5. Не се изискват каквито и да било условия за тях, нагаждат се на топло и на студено, моите се бият много понеже имах 4 а за 2 месеца станаха 26 и не знам какво да ги правя! 🥴

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз мисля да си ги продам в някой зоомагазин

      Изтриване
  6. А как да разбера че мишката е бременна

    ОтговорИзтриване